زهرا منافی در گفتگو با مسپرس، با بیان این که یکی از اولویتهای کلیدی این شرکت، بازیابی عناصر باارزش از باطلهها و کنترل آلودگیهای ناشی از آنها است، افزود: سالانه حدود ۲۹ میلیون تن باطله در کارخانجات تغلیظ سرچشمه تولید میشود. بازفرآوری فلزاتی که ارزش اقتصادی بالاتری دارند، نظیر مس و مولیبدن، در قالب فاز اول احداث کارخانجات بازفرآوری باطله جاری به اجرا در خواهد آمد. علاوهبر آن در محل سد باطله نیز حدود ۶۰۰ میلیون تن باطله انباشته شده است که به لحاظ تأمین خوراک کارخانه بازفرآوری، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: یکی از مهمترین دیدگاههای احداث اینگونه کارخانجات، تشدید ملاحظات و الزامات زیستمحیطی در جهان بوده، که در سالهای آتی در کشور ما نیز جاری خواهد شد. همچنین، پیشبینی میشود با راهاندازی کارخانجات بازفرآوری در سرچشمه طی سه سال، حدود ۴۰ هزار تن کنسانتره مس و مولیبدن با عیار ۲۰ درصد تولید شود؛ این میزان شامل ۱۰۰۰ تن کنسانتره مولیبدن با عیار ۵۴ درصد است که به ظرفیت تولید کنسانتره کشور افزوده خواهد شد. شایان ذکر است که میزان اشتغالزایی در دوره بهرهبرداری این پروژه ۱۵۰ نفر پیشبینی شده است.
مدیریت باطلهها در طرحهای توسعهای
وی در ادامه به طرح کیمیا اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح، کاتد شرکت مس از ۳۲۴ هزار تن به یک میلیون تن افزایش خواهد یافت. این اقدام، جایگاه ایران را در میان تولیدکنندگان مس در جهان از رتبه پانزدهم به رتبه ششم ارتقا خواهد داد. بدیهی است با افزایش تولید، میزان باطله تولیدی نیز به تناسب، افزایش خواهد یافت. از اینرو، مدیریت صحیح باطلهها به یکی از چالشهای بزرگ شرکت، تبدیل خواهد شد. در همین راستا تحقیق، توسعه و نوآوری شرکت ملی صنایع مس ایران، با رویکرد اقتصاد چرخشی، طرحهای پژوهشی متنوع و متعددی را در زمینه رفع این چالش در نظر گرفته است.
منافی اظهار داشت: امید است شرکت ملی صنایع مس ایران مانند سایر اهداف متعالی و کلان خود در زمینه مدیریت باطلهها نه تنها چالشهای ناشی از آنرا برطرف کند بلکه با تبدیل این تهدید به فرصت، در جهت حفظ محیطزیست، استحصال حداکثری از منابع خدادادی، اشتغالزایی، استفاده بهینه و کاربردی در سایر صنایع و زیرساختها در راستای حرکت به سمت پسماند صفر، نقشی مانا در صنعت مس کشور ایفا نماید.